Македонският въпрос може да бъде затворен, само когато това е

...
 Македонският въпрос може да бъде затворен, само когато това е
Коментари Харесай

Груевски: Беше ясно, че България ще представи македонската история като българска

 „ Македонският въпрос може да бъде затворен, единствено когато това е в полза на Македония и македонския народ и единствено това ще донесе дълготраен мир и непоклатимост на Балканите, обратно на стремежите на някои съседи. И до момента в който това се случи, той освен ще остане отворен, само че ще провокира доста междудържавни проблеми, произшествия измежду хората и доста други нежелани обстановки ”, написа във " Facebook " профила си някогашният министър председател на Република Северна Македония Никола Груевски, който има няколко присъди в страната и живее в Унгария.

По думите му, колкото и да е желало да няма спънки по пътя на страната към Европейски Съюз, неговото държавно управление дълго време не е постигнало единодушие с България по текста на Договора за другарство и не е приело взаимното отбелязване на исторически персони, който България още тогава е предложила. 

„ Намеренията и клопките бяха толкоз явни , че всеки, който даже и малко схваща от политика и история, можеше да ги види. Правителството, което ръководех, се опълчи на приемането на израза „ обща история “. Беше ясно, че имайки силата на участието в Европейски Съюз, България ще я употребява, с цел да показа македонската история като българска и македонските революционери като български и ние би трябвало да приемем това. От този контракт произтичат днешните проблеми, новите условия и условия на прилежаща България с измененията в Конституцията, общото отбелязване и други, от които произтичат нежелани произшествия, отрицателна сила и в допълнение утежняване на междудържавните връзки ”, написа Груевски.

Според него държавното управление на Северна Македония (на Зоран Заев)  „ неразумно и преждевременно ” е влезнало „ в случката да подпише контракта с България ” единствено за два месеца, откакто е пристигнало на власт, а последствията от това се виждат. 

„ Тогава беше значимо да се покаже някакъв сякаш бърз триумф и да се каже, че ние (ВМРО-ДПМНЕ) сме отговорни за всичко и казусът не е в България и техните несъответстващи условия и условия ”, написа Груевски.

Бившият министър председател, който напусна скрито страната, поради заведените против него каузи, написа, че когато са обсъждали текста на контракта с България е декларирал, че най-големият (макар и не единственият) проблем в контракта е взаимната историческа комисия. Аргументите му за това също са свързани с „ асиметричните сили ” поради участието на България в Европейски Съюз, а Република Северна Македония не е и „ тази комисия ще се трансформира в основен инквизиторски инструмент за изнудване под научно прикритие, което няма да има нищо общо с историческата просвета, а ще бъде политически инструмент на България за реализиране на нейните вековни цели македонската история, език, еднаквост и нация да придобият български темперамент ”.

„ Най-интересното е, че СДСМ, даже и в този си състав, счита подписването на контракта с България, както и контракта с Гърция, който е също толкоз гибелен и класическа капитулация (за Северна Македония), като голям и необикновен триумф, а нас (ВМРО-ДПМНЕ и държавното управление на Груевски) към момента ни показват като спирачка за добросъседските връзки и към участието в НАТО и Европейски Съюз.

В поддръжка на изказванията си Груевски разгласява изявление с преподавателя по история Никола Жежов, съгласно който взаимно отбелязване на Гоце Делчев не би трябвало да има , тъй като " революционната активност на Гоце Делчев няма допирни точки с българската история, с изключение на от време на време физическото му наличие в София и в някои по-малки градове в България ".

Според последното изследване на Международния републикански институт (ИРИ) в Северна Македония Никола Груевски е политикът с най-голямо доверие в страната - 7 %.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР